Expertize judiciare fiscale și contabile

Viboal FindEx vine in sprijinul companiilor aflate in disputa cu autoritatile fiscale romane prin asistenta specializata in solutionarea litigiilor aparute ca urmare a inspectiilor fiscale efectuate de autoritatile fiscale din Romania.

Serviciile noastre includ consiliere atat in faza de contestatii de rapoarte de inspectie fiscala cat si in faza de reprezentare a clientilor implicati in litigii fiscale, beneficiind de asistenta juridica din partea casei de avocatura colaboratoare.

Asistenta la redactarea contestatiilor include:

  • Evaluarea constatarilor raportului preliminar sau final de inspectie fiscala prin prisma validitatii si aplicabilitatii observatiilor autoritatilor fiscale.
  • Documentarea in arhiva publica privind jurisprudenta de solutionare a contestatiilor si jurisprudenta europeana si identificarea unor cazuri similare care au fost solutionate favorabil de catre autoritatile din Romania sau de catre Curtea Europeana de Justitie.
  • Selectarea de argumente de ordin fiscal si contabil in vederea combaterii constatarilor autoritatilor fiscale, prin parcurgerea legislatiei nationale si europene aplicabile.
  • Indreptarea aspectelor de forma constatate in urma inspectiei fiscale, in vederea admiterii elementelor considerate de autoritatile fiscale ca fiind neconforme.
  • Furnizarea de solutii si recomandari pentru evitarea unor litigii fiscale viitoare.

In vederea minimizarii sau chiar a eliminarii de consecinte nefavorabile rezultate in urma inspectiei fiscale, va recomandam sa apelati la serviciile de consultanta fiscala oferite de Viboal FindEx, atat inainte de a face obiectul unei inspectii fiscale, cat si pe durata inspectiei fiscale.

Vă propunem un pachet de servicii care să asigure reducerea considerabilă a duratei de rambursare și minimizarea oricăror riscuri fiscale, structurate pe urmatoarele etape:

Planificare si revizuire fiscal-contabila

In aceasta etapa identificam principalele riscuri de natură fiscala si contabila in vederea asigurarii conformitatii cu legislatia fiscal-contabila in vigoare si minimizarii riscurilor de ajustare sau impunere de obligatii suplimenare, amenzi sau penalitati.

In cazul identificarii unor riscuri fiscale ce rezulta din modul de structurare a tranzactiilor, specialistii Viboal FindEx sunt in masura sa va ofere consultanta cu privire la restructurarea acestora. In masura in care astfel de restructurari presupun scheme neacoperite de legislatia in vigoare, specialistii Viboal FindEx va pot asista in obtinerea unor solutii fiscale anticipate.

Asistenta pe perioada inspectiei fiscale

In aceasta etapa mediem relatia cu autoritatile fiscale, asigurându-ne ca drepturile contribuabilului sunt respectate, ca echipa de inspectie fiscala nu isi depaseste atributiile si ca orice constatare defavorabila este justificata printr-un fundament legal corect. Eforturile noastre se concentrează pe descurajarea unui comportament abuziv, intimidant si pe combaterea formularii de opinii lipsite de temei legal din partea autoritatilor fiscale.

Reactionarea prompta la instituirea de obligatii nefundamentate constituie o atitudine pro-activa. In practica, acceptarea unei argumentatii nefondate in aceasta etapa conduce la o posibilitate mai redusă de desfiintare ulterioara a deciziilor fiscale, odata ce argumentatia dobandeste un caracter formal sub forma includerii in raportul de inspectie fiscala.

In același timp, in cazul in care Viboal FindEx nu a fost contractata în etapa de planificare, eforturile noastre se concentrează pe remedierea oricaror neconformitati fiscal-contabile pe durata inspectiei fiscale, prin restaurarea caracterului deductibil al bazei impozabile.

Viboal FindEx va poate furniza asistentă fiscal-contabila prin prezentarea unor argumente pertinente la orice constatări lipsite de temei din partea autorităților fiscale, prin formularea in scris a unor puncte de vedere cu privire la constatarile echipei de inspectie fiscala, prin formularea raspunsurilor la note explicative solicitate de autoritati, prin asistenta la intocmirea punctului de vedere ce trebuie exprimat in scris de contribuabil cu privire la proiectul de raport de inspectie fiscala.

Asistenta in procedurile administrative si juridice de contestare a actelor administrative

Asistenta in faza de reprezentare a clientilor implicati in litigii fiscale presupune reprezentarea clientului in fata autoritatilor fiscale romane si a instantelor de judecata prin argumentarea pozitiei adoptate de companie.

Argumentele invocate de avocatii care va vor reprezenta in instanta in contencios administrativ au la baza argumentele de natura fiscal-contabila furnizate de specialistii Viboal FindEx. In masura in care intentionati sa actionati autoritatile fiscale in instanta de judecata, este important sa cunoasteti faptul ca in masura in care nu contestati actul administrativ (decizia de impunere) pe cale administrativa, in termenul legal, pierdeti posibilitatea actionarii in instanta.

Dintre cele mai importante proiecte realizate mentionam:

  • asistenta in procedura administrativa de contestare a deciziei de impunere si a raportului de inspectie fiscala pentru una dintre cele mai importante companii locale ce activeaza in domeniul contructiilor si agriculturii din Romania. Serviciile de asistenta au avut ca obiect diminuarea unor ajustari fiscale in valoarea de peste 1.000.000 EUR.
  • asistenta la contestarea deciziei de impunere si a raportului de inspectie fiscala pentru cea mai importanta companie multinationala ce activeaza in domeniul asigurarilor si pensiilor private in Romania. Serviciile de asistenta au avut ca obiect rambursarea unor sume reprezentand TVA refuzata initial la rambursare de peste 350.000 EUR.
  • asistenta in cadrul inspectiei fiscale privind preturile de transfer pentru o companie multinationala ce activeaza in domeniul distributiei de ceaiuri si diminuarea ajustarilor fiscale impuse de echipa de inspectie fiscala cu o suma de peste 300.000 EUR.